Stort til lykke til Slagelse Kunstforening, som modtager Sct Michaels Nats Kulturpris 2023. Prisen og gavecheck på 10.000 kr. blev overrakt af borgmester Knud Vincents til mangeårigt bestyrelsesmedlem i Kunstforeningen Vibeke Hvidtfeldt. Vibeke var udpeget af Slagelse Kunstforening til at modtage prisen, da hun var den, der havde været med i bestyrelsen i længst tid (og i øvrigt også Årets Jesper).
I sin tale sagde Knud Vincents bla: I år gives kulturprisen til en forening, der blev stiftet den 25. februar 1965 – kun en måned efter, at jeg selv blev født. Så det er en forening med nogle år på bagen efterhånden, men som stadig er i sin bedste alder. Oprindeligt fik foreningen navnet Vestsjællands Kunstforening, men i dag kender vi den som Slagelse Kunstforening. Dengang som nu er det foreningens formål at vise ypperlig kunst til byens borgere. Dengang blev værkerne udstillet på kommunale, offentlige bygninger eller i foyeren i teatret. I dag vises foreningens udstillinger i Røde Tårn ved siden af Musikhuset i Træskogården. Bag det hele står en gruppe engagerede mennesker med vidt forskellige holdninger og tilgange til kunsten. For kunst har ikke noget facit. Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Men ét er de enige om – kunsten er en nødvendig del af livet. Slagelse Kunstforening har gennem alle årene været en aktiv del af kulturlivet i vores by og kommune og er det fortsat. Foreningen blander sig konstruktivt, når det drejer sig om vores fælles kulturliv, og den forsøger at sætte sit fingeraftryk på byens kulturelle udvikling ved at være med, hvor beslutningerne træffes. Det vidner om en stærk forening drevet af engagerede frivillige, som virkelig brænder for at fremme kulturen og kunsten i vores by.
Her følger hele Knud Vincents tale:
God aften og velkommen til Sct. Michaels Nat i Slagelse, hvor jeg i år har den store ære at uddele Kulturprisen 2023.
Men først vil jeg sige et par ord om Sct. Michael, som lægger navn til vores kulturnat. Sankt Michael er Slagelses skytshelgen, vores beskytter. Han er også kendt under navnet Sankt Mikkel eller Dragedræberen. Her i byen har han lagt navn til vores smukke kirke her på Nytorv – Sankt Mikkels Kirke. Og vi ser ham på skulpturen ”Sct. Michael og dragen” af Willie Wulff, hvor han med sit sværd bekæmper dragen, som er et symbol på djævlen.
Og så lægger han navn til vores fantastiske kulturnat, som er landets største uden for København. Tænk sig. Den største kulturnat i Danmark, hvis vi ser bort fra København. Det synes jeg er imponerende. Og lige præcis i dag er det Mikkelsdag. Frem til 1770 var det en national helligdag, hvor vi fejrede høsten. Men her i aften er det vores fantastiske kulturliv, som vi fejrer og hylder. Og det gør vi med Sankt Michaels Nat Kulturprisen.
I år gives kulturprisen til en forening, der blev stiftet den 25. februar 1965 – kun en måned efter, at jeg selv blev født. Så det er en forening med nogle år på bagen efterhånden, men som stadig er i sin bedste alder. Oprindeligt fik foreningen navnet Vestsjællands Kunstforening, men i dag kender vi den som Slagelse Kunstforening. Dengang som nu er det foreningens formål at vise ypperlig kunst til byens borgere. Dengang blev værkerne udstillet på kommunale, offentlige bygninger eller i foyeren i teatret.
I dag vises foreningens udstillinger i Røde Tårn ved siden af Musikhuset i Træskogården. Bag det hele står en gruppe engagerede mennesker med vidt forskellige holdninger og tilgange til kunsten. For kunst har ikke noget facit. Der er ikke noget rigtigt eller forkert.
Men ét er de enige om – kunsten er en nødvendig del af livet. Slagelse Kunstforening har gennem alle årene været en aktiv del af kulturlivet i vores by og kommune og er det fortsat. Foreningen blander sig konstruktivt, når det drejer sig om vores fælles kulturliv, og den forsøger at sætte sit fingeraftryk på byens kulturelle udvikling ved at være med, hvor beslutningerne træffes. Det vidner om en stærk forening drevet af engagerede frivillige, som virkelig brænder for at fremme kulturen og kunsten i vores by.
Resultatet af de mange års vedholdende arbejde kan vi fx se rundt i byen hver eneste dag. For mange steder står der skulpturer, som vi kan takke Slagelse Kunstforening for. I mere end 20 år gennemførte foreningen Den Røde Tråd, hvor billedhuggere og skulptører blev inviteret til at bidrage med et værk til udstillinger i det åbne byrum. Flere af værkerne blev efterfølgende erhvervet af Forskønnelsesselskabet eller af lokale virksomheder. Det er derfor, at vi har så mange skulpturer i vores by til stadig glæde og debat.
Efter 58 år er Slagelse Kunstforening ’still going strong’. Formålet for foreningens godt 100 medlemmer er fortsat at være kulturens ambassadører og en fortaler for kunstens nødvendighed. For kunst kan være besværlig, men uden går det slet ikke.
Stort tillykke til Slagelse Kunstforening. Og en stor tak til alle medlemmerne for jeres store indsats for at fremme kunst og kultur i vores by. Til at modtage årets Kulturpris på vegne af Slagelse Kunstforening har vi Vibeke Hvidtfeldt. Vil du komme op på scenen og modtage prisen, Vibeke? Endnu engang tillykke med prisen til Slagelse Kunstforening og tak for ordet.
Borgmester Knud Vincents – 29. september 2023
Foto: Evan